X

Ga het duel aan in een workshop schermen

Een workshop schermen is een ontzettend leuke activiteit voor een uitje met vrienden, familie of collega’s. Schermen kan bijvoorbeeld door bedrijven gebruikt worden om aan teambuilding te werken. Je leert je collega’s tijdens een duel namelijk goed kennen en ontdekt wie er aanvallend is ingesteld of juist verdedigend. De workshop vindt altijd plaats onder begeleiding van ervaren en gekwalificeerde schermers.

Een roemrijke geschiedenis
Tijdens een workshop schermen leer je eerst iets over de lange, roemrijke geschiedenis van deze fascinerende vechtsport. Wist je bijvoorbeeld dat de oude Grieken en Romeinen al schermscholen hadden? Dat het schermen in de Renaissance in Italië tot ware kunstvorm verheven was? Of dat men in het Nederlandse leger het schermen oefende met aardappelen?

Schermwapens
Je maakt vervolgens kennis met de drie verschillende wapens die gebruikt worden tijdens het schermen: de floret, degen en sabel. Dit zijn lichte en flexibele steekwapens met een stevige handgreep. Tijdens de workshop schermen wordt de sabel gebruikt die in tegenstelling tot de andere wapens voornamelijk een houwwapen is. Met een sabel kun je daarom zowel treffers maken door te steken als te houwen.

Schermkleding
Veiligheid gaat uiteraard voor alles. Het dragen van de juiste kleren tijdens het schermen is daarom essentieel om kneuzingen en verwondingen te voorkomen. Je mag nooit een duel beginnen zonder schermvest, gezichtsmasker en handschoenen. Vrouwen dragen bij voorkeur ook nog borstbescherming. De internationale schermfederatie FIE heeft de betreffende veiligheidseisen voor schermkleding vastgesteld. Tijdens de workshop schermen is beschermkleding verplicht.

Basishoudingen en technieken
Vervolgens komt de techniek van het schermen aan bod. Tijdens de workshop leer je de basishoudingen en verschillende aanvals- en verdedigingstechnieken die je nodig hebt tijdens een duel. Je leert hoe je een tegenstander kunt raken zonder zelf geraakt te worden, bijvoorbeeld door subtiele schijnbewegingen en voetenwerk. Schermen bestaat in feite uit raken en verweren, aanvallen en verdedigen.

En garde
Wanneer je deze technieken beheerst is het tijd om een voltreffer uit te delen. Je gaat het duel aan met een tegenstander. Je start vier meter van elkaar in de zogenaamde schermhouding. Met deze positie en garde geef je elkaar in feite het startsein om het gevecht te beginnen. Nu kan de strijd losbarsten. Degene met de hoogste score of meeste treffers wint het duel. Tijdens de workshop worden de regels van het schermen vanzelfsprekend uitgelegd.

Schermen is schaken
Schermen is een perfect team-, familie- of vrijgezellenuitje. Het is niet alleen een leuke sportieve activiteit, maar tevens een prachtige kunstvorm. Schermen gaat over discipline, concentratie en creativiteit. Leeftijd en geslacht spelen geen rol bij deze vechtsport. Iedereen kan met de juiste behendigheid een duel winnen. Schermen wordt daarom ook wel vergeleken met schaken. Tijdens de workshop schermen leer je iedereen te slim af te zijn door strategisch inzicht en techniek.

Locatie
De workshop schermen kan in principe op iedere locatie in Nederland worden gehouden. Voorbeelden van locaties in het verleden zijn een sporthal, vergaderzaal, congresruimte, museum, tuin, terras of paviljoen. Om echt in middeleeuwse sferen te komen is een kasteel, kerk of ridderzaal een uitstekende keuze. Een meeslepend duel op een unieke locatie is een ervaring die je nooit meer zult vergeten.

Categorieën: Cultuur