besparen schermafbeelding-2016-10-26-om-10-27-28

Published on november 28th, 2016

0

Energie vergelijken; daar word je wijzer van!

Het zal je niet dagelijks bezighouden maar één keer per jaar je energiecontract tegen het licht te houden kan je heel wat opleveren. Tegen de tijd dat je huidige contract afloopt, maak je weer nieuwe keuzes voor de afname van gas en stroom. Je wilt voor het volgende jaar de goedkoopste leverancier. Of maak je de switch vanwege je hart voor een milieuvriendelijk groen alternatief? Beide zijn een goede reden om te gaan shoppen en te kijken wat de verschillende energieleveranciers te bieden hebben.

Vergelijkingssites helpen

Omdat het lastige materie is, en het vaak appels met peren vergelijken is, zijn er verschillende websites als Energieswitcher.nl en Simpelswitch.nl, die alle energieleveranciers op een rijtje zetten. Je ziet in een oogopslag wat er te kiezen valt en welke tarieven er gelden. Want al zijn we de laatste jaren steeds zuiniger met energie omgesprongen en is de gemiddelde energierekening voor particulieren en bedrijven gedaald; teveel betalen wil niemand. Bij verschillende energiemaatschappijen word je ook verwelkomd door een aantrekkelijk welkomstcadeau. Dat loopt uiteen van een kortingspasje van een bouwmarkt en een barbecue, tot een welkomst bonus, premie of korting op je energierekening na je overstap. Alle wat je moet weten is je verbruik, je type woning en de samenstelling van je huishouden.

Relaxed overstappen

Wanneer je dan een betere keuze maakt voor gas en stroom, deze zitten meestal in één pakket, kun je gebruik maken van de overstapservice. Een nieuwe leverancier zoals Energiedirect, Qurrent en de Nederlandse energiemaatschappij, wil een aantal dingen van je weten en regelt verder de omschakeling. Wanneer loopt je huidige contract af, wat is je verbruik, wat zijn de voorwaarden van je huidige contract, en wat is de huidige meterstand? Hij zegt het lopende contract op en levert een nieuw (vaak voordeliger) contract. De levering kan starten. Een kind doet de was.

Grijs of groene stroom?

Klopt je hart meer voor een milieuvriendelijke energiesoort dan voor de laagste prijs? Dan heb je geluk. Groene stroom is kostbaarder in productie. Maar door de zware subsidiering van groene stroom is deze kleur voor de gebruiker meestal niet eens duurder dan grijze stroom. Grijze stroom wordt opgewekt met fossiele brandstof waarbij broeikasgassen vrijkomen. Groene energie wordt geproduceerd door een onuitputtelijke bron. Denk aan zonne-energie, windenergie of energie uit biobrandstof. Dit alles maakt ook een kleinere leverancier als Qurrent heel interessant. Ook bij leveranciers van groene stroom kun je vaak profiteren van een korting, welkomstpremie, welkomstcadeau of cahsback. De Nederlandse Energiemaatschappij heeft een handige energie-app voor zijn klanten en biedt ook telecomdiensten aan. Zo gaan voordelig inkopen en milieubewustzijn mooi hand in hand. Als je wilt weten of de stroom die je bedoelt ook echt groen is, kun je dit checken met een “garantie van oorsprong”. Zeker weten dat je goed zit. En ook voor groene stroom geldt, er zit altijd een goedkoopste leverancier tussen.

Steeds meer overstappers energie

Als energie vergelijken op bijvoorbeeld Energieswitcher.nl of Simpelswitch.nl, zo eenvoudig is, stap je gemakkelijk over. Elk jaar zijn er steeds meer afnemers die switchen van aanbieder. En gelijk hebben ze. Kritisch shoppen loont zeer de moeite. De mooie kortingen, welkomstpremies en cashbackacties zijn reuze aantrekkelijk. De daling van ons energieverbruik van 2% in twee jaar tijd geeft aan dat we bewuster met onze energie omgaan. In gebruik, soort (grijs of groen), variabel of een vast contract. Niet alleen de bekendere spelers op de energiemarkt als Nuon, Oxxio, en Essent hebben onze aandacht. Door gemakkelijke vergelijkingssites komen ook minder bekende energiebedrijven als Qurrent, Energie direct en de Nederlandse Energiemaatschappij bij de consument meer onder de andacht. En dat verdienen ze. Want ook zij bieden vele aantrekkelijke contracten. Volgend jaar maar weer eens kijken welke leverancier dan voor jou de beste papieren heeft.Comments are closed.

Back to Top ↑