bedrijven Veiligheid werkvloer

Published on mei 3rd, 2018

0

Veiligheid op de werkvloer

Ter beoordeling en certificering van de veilige werkwijze van dienstverlenende bedrijven aan de petrochemische industrie werd door Stichting Samenwerken Voor Veiligheid VCA in het leven geroepen. VCA staat voor VGM Checklist Aannemers. VCA is een buitengewoon veelzijdig programma waarmee dienstverlenende bedrijven op objectieve en structurele wijze worden getoetst (en gecertificeerd) op hun Veiligheid, Gezond en Milieu beheersysteem.

Verbonden aan NTRO

Je VCA-certificaat – in de vorm van B-VCA of VOL-VCA- haal je bij een opleider die je alles bij kan brengen over veiligheid. Doorgaans zijn deze opleiders verbonden aan NTRO en dus erkend. NTRO geldt als de overkoepelende brancheorganisatie voor zowel de particulier als voor opleidingsbureaus. Ervaren trainers staan garant voor de best denkbare cursus en eventueel kunnen de cursussen ook op locatie gegeven worden. Mensen die zonder een cursus te willen volgen en alleen het examen af willen leggen, zijn in de gelegenheid om alleen het cursusboek te kopen en zichzelf voor te bereiden op het examen.

Geen aanvullende maatregelen

Anno 2018 wordt het VCA-systeem toegepast in diverse takken van industrie as bouwkundige werkzaamheden, elektrotechniek en procesbesturing, werktuigbouwkundige activiteiten en overige technische diensten. In het bezit van een VCA-certificaat is een bedrijf aantoonbaar tegemoetgekomen aan veiligheids-, gezondheids- en milieueisen. Opdrachtgevers en aannemers hoeven dus geen aanvullende maatregelen te nemen om in te staan voor veiligheid, gezondheid en milieu. Dit is getuige het behaalde certificaat immers al geregeld.

VCA certificaat van 10 jaar

Er is geen vaste locatie waar de examens afgenomen worden. Dat examen duurt overigens een uur. Wie het examen af wil leggen, hoeft geen vooropleiding genoten te hebben. Een geldig legitimatiebewijs is wel noodzakelijk. Het examen Basisveiligheid kost 99 euro, exclusief btw, per persoon. Mensen die het examen succesvol afleggen, krijgen een VCA certificaat met een geldigheidsduur van tien jaar. Geslaagde cursisten worden opgenomen in een centraal diploma register en krijgen een openbare vermelding.Comments are closed.

Back to Top ↑