Gezondheid Groentes

Published on juli 29th, 2015

0

6 voedingsmiddelen die je nooit rauw moet eten

De raw-food beweging wordt steeds groter. Meer mensen gaan op een geheel rauw dieet, echter is het niet allemaal even gezond, of zelfs veilig. Het rauw voedseldieet wordt geprezen om de gezonde aspecten en vaak ook terecht. Hoewel de gezondheid van een geheel rauw voedseldieet betwistbaar is, klopt het dat het koken van voedsel de vitamines van bepaalde voedingsmiddelen doodt. Voor iemand die een ‘gewoon’  Nederlands dieet volgt, zijn wat rauwe groenten en fruit zeker een gezonde toevoeging aan hun dieet.

Je moet wel weten wat je precies rauw eet, aangezien sommige voedselmiddelen giftig kunnen zijn wanneer rauw gegeten. Wij hebben een lijstje gemaakt van de top 6 voedselmiddelen die je dus niet rauw moet eten.

6. Rode nierbonen

Rauwe bonnen bevatten een eiwit, Lectine, die afbreken wanneer gekookt. Niet al het lectine zijn giftig, maar bruine bonen bevatten fytohemagglutinine die in hoge dosis giftig zijn. Slechts 5 bonen zijn al genoeg voor vergiftiging. Symptomen zijn misselijkheid en braken. Door het weken van de bonen en daarna te koken wordt de eiwit afgebroken en kan het veilig gegeten worden.

5. Aardappelen

In zo’n rauw voedseldieet zie je nooit ‘aardappelen’ voorkomen. Ooit afgevraagd waarom? Niet omdat het niet lekker is, maar omdat het onveilig is. Aardappelen hebben een stofje, Solanine, die mogelijk giftig kan zijn. Niet in elke aardappel zit genoeg Solanine om je te doden, maar de kans is dusdanig hoog dat het risico niet waard om te nemen.

4. Taro

Om de taro en wortel zit calciumoxalaat. Wanneer je dit rauw eet verdoofd het calciumoxalaat je mond en bij een hoge hoeveelheid ook je keel, waardoor je een stikkend gevoel krijgt. Daar bovenop helpt het ook bij het creëren van nierstenen. Het koken van de taro maakt genoeg calciumoxalaat kapot om het eetbaar te maken.

Taro

 

3. Olijven

Rauwe olijven zullen je niet ziek maken of doden, maar je zal het waarschijnlijk ook niet rauw willen eten. Rauwe olijven direct van de boom bevatten een stofje, oleuropein, waardoor ze erg bitter smaken. Door het te pekelen wordt het stofje afgebroken en krijg je die heerlijke olijfsmaak.

2. Wilde paddestoelen

Er zijn twee redenen waarom je paddestoelen moet koken alvorens je ze eet. Wilde paddestoelen kunnen moeilijk verteerbaar zijn, dus het koken helpt bij het verteren en eten van de paddestoelen, maar daarnaast zijn veel erg giftig en dodelijk wanneer rauw gegeten. Wanneer je ze kook wordt het gif vaak afgebroken(niet bij allemaal).

1: Varkensvlees

Hoewel het gevaar van rauw varkensvlees door de jaren heen kleiner is geworden, het is nog steeds aanwezig. Varkensvlees zou niet rauw of (medium)rare gegeten horen te worden, maar goed doorbakken. Er is namelijk een kans dat je twee gevaarlijke parasieten ervan binnenkrijgt; trichinosis of de varkenslintworm. Varkenslintworm is een van de top veroorzakers van beroertes wereldwijd. Dus volgende keer gewoon lekker door bakken tot doorbakken.Back to Top ↑