Tech Led verlichting

Published on oktober 6th, 2015

0

LED verlichting is de toekomst

Tegenwoordig maken steeds meer mensen gebruik van LED verlichting. LED lampen zijn multifunctioneel en ook nog eens zeer energiezuinig. Een LED lamp gaat veel langer mee dan traditionele gloeilampen. Geen wonder dus dat steeds meer mensen kiezen voor LED lampen. De mogelijkheden met LED lijken eindeloos. Kleven er dan helemaal geen nadelen aan deze moderne lampen? Zeker wel, maar die wegen nauwelijks op tegen alle voordelen. Lees verder en beoordeel zelf.

Hoe werkt LED verlichting?

Led is een afkorting voor Light Emmiting Diode. Vrij vertaald betekend dit; licht uitstralende elektronische geleiding. Een led lamp geeft licht wanneer er stroom door de diode loopt. De atomen in de diode gaan bewegen en bij deze beweging komt energie vrij. Via een soort halfgeleidermateriaal ontstaat er dan licht. De LED’s zijn zeer kleine lichtbronnen, maar omdat ze slechts één kant op verlichten, zijn de lichtstralen heel krachtig. Je kunt onderscheid maken tussen twee soorten LED verlichting. Low-Powered LED’s worden gebruikt voor toepassingen zoals stand-by knoppen of knipperende aan-lampjes van apparaten. High-powered LED’s worden voornamelijk ingezet voor meer verlichting, zoals LED lampen in de woonkamer of in lantaarnpalen.

Voor- en nadelen van LED verlichting

LED verlichting staan er bekend om dat ze energiezuinig zijn. Dat komt omdat de LED lampen minder energie omzetten in warmte, zodat er meer overblijft voor verlichting. LED lampen worden dus lang niet zo heet als gloeilampen en spaarlampen. Ze zijn daarom een stuk veiliger om te gebruiken voor bijvoorbeeld kerstverlichting in de kerstboom. Een LED lamp is hierdoor wel minder geschikt voor lavalampen of andere lampen die een leuk effect geven door de vrijgekomen warmte.

Met een LED lamp kun je tot maar liefst 90% meer energie besparen. LED verlichting is dan misschien iets duurder in de aanschaf, maar deze kosten heb je snel terugverdient met de besparing op je energierekening. Daarbij komt dat de gemiddelde levensduur van een LED lamp maar liefst 20 keer langer is dan die van een gloeilamp. De eerste LED lampen gaven een kil blauw licht, maar moderne technieken hebben ervoor gezorgd dat LED verlichting nu in verschillende sfeervolle varianten verkrijgbaar is. Een ander voordeel van LED lampen is dat ze veel steviger zijn dan de ouderwetse gloeilampen. Gloeilampen gaan snel stuk als je ze verplaatst of als je er per ongeluk tegenaan stoot. LED lampen kunnen wel tegen een stootje.

Het enige waar deze lampen niet goed tegen kunnen is extreme warmte. Het is daarom belangrijk dat je ervoor zorgt dat de LED lamp zijn warmte goed kwijt kan en niet wordt blootgesteld aan overmatige warmte.
In tegenstelling tot spaarlampen bevat een LED lamp geen kwik. Kwik is een zeer giftig goedje, waar je maar beter niet mee in aanraking kunt komen. Musea, galerieën, winkels en fabrieken maken graag gebruik van LED verlichting. Niet alleen omdat het energiezuinig is, maar ook omdat de verlichting geen vals licht geeft. LED lampen geven namelijk geen UV of infrarood af, wat een vertekenend beeld in kleuren kan geven.

Soorten LED

Door de vorm en de grootte van LED verlichting is deze op vele manieren toepasbaar. Er zijn dan ook diverse soorten LED lampen te vinden. In huishoudens vind je de inschroefbare LED lampen, al dan niet dimbaar, tegenwoordig volop. Spots voorzien van LED verlichting zijn ook zeer populair. LED strips worden veelal gebruikt als decoratiemateriaal, voor onder andere kerstverlichting, sfeerverlichting in etalages of op reclameborden. LED strips hebben een moderne uitstraling. In de bouw gebruikt men LED lampen voor de bouwspots. Het gebundelde licht geeft voldoende verlichting en omdat deze niet zo heet worden als andere lampen geeft het minder kans op ongelukken. LED vind je daarnaast ook in TL-buizen en worden zelfs ingezet als kweeklampen voor stekjes van planten.

Huidige LED trends

De verwachtingen van LED verlichting zijn hoog gespannen. De snelle ontwikkelingen op technisch gebied geven LED steeds meer kansen. De vele voordelen van deze soort verlichting maken LED mateloos populair. Zo worden LED lampen steeds meer ingezet in openbare ruimtes en op straat. LED verlichting kan namelijk waterdicht worden gemaakt, zodat het minder snel stuk gaat. Ook kantoren en bedrijven zien steeds meer voordelen in het gebruik van deze moderne lampen. De lampen geven rustig licht, waarbij het prettig werken is. LED wordt ook steeds vaker ingezet als kunstobject en om belangrijke evenementen extra kracht bij te zetten. We kunnen in de toekomst nog een hoop moois van LED verwachten.Comments are closed.

Back to Top ↑