Tech SSD laptop

Published on augustus 10th, 2015

0

Wat is SSD in een laptop of desktop?

In steeds meer advertenties voor laptops of dektops zie je het staan: met SSD harde schijf? Maar wat is SSD precies en waarom zou je voor een dergelijke harde schijf kiezen? Een SSD harde schijf is een betere versie van de conventionele harde schijf, maar is ook een stuk duurder. Daarom krijg je hier uitgelegd wat een SSD-schijf is, en waarom je deze al dan niet moet kiezen.

Wat is een traditionele harde schijf?

Zoals al gezegd is de SSD schijf in veel opzichten beter dan de gewone harde schijf. Een gewone harde
SSDschijf wordt door je computer of laptop gebruikt om gegevens voor de lange termijn op te slaan. Op het moment dat je computer uitgaat blijft de informatie op de harde schijf bewaard.

Een traditionele harde schijf maakt gebruik van een echte schijf waar de informatie op wordt opgeslagen. Deze techniek is al behoorlijk oud en heeft daarom als voordeel dat het relatief goedkoop is. Als je veel gigabytes aan opslagruimte nodig hebt, dan kan het lonend zijn om voor de traditionele harde schijf te gaan.

Wat is een SSD schijf?

SSD staat voor: Solid State Drive. Deze harde schijf heeft geen ronddraaiende delen, maar de informatie wordt opgeslagen op de schijf zelf. Het voordeel van een dergelijke drive is dat ze stukken sneller zijn dan de normale harde schijven. Zeker bij het opstarten van je computer merk je dit. Ook mensen die veel met grote bestanden werken, denk bijvoorbeeld aan film-editors of mensen die veel photoshoppen hebben veel te winnen bij de snelheid van SSD-schijven.

Daarnaast zijn SSD-schijven wat duurzamer dan andere harde schijven. Ze hebben geen ronddraaiende delen en slijten minder snel, daarnaast gebruiken ze minder energie. SSD-schijven worden daarom regelmatig in laptops gebruikt.

Is een SSD-schijf voor iedereen een oplossing?

SSD-schijven zijn ontzettend fijn. Zeker ten opzichte van een wat tragere harde schijf is het heel fijn werken. Er zit echter een groot nadeel aan SSD-opslag. SSD schijven zijn behoorlijk duur. Meestal wordt de prijs bij een harde schijf per GB berekent, zodat je een overzicht hebt wat een schijf per opslageenheid kost. De prijs van een SSD-schijf is behoorlijk veel hoger dan die van een normale harde schijf.

Als je niet al te veel ruimte nodig hebt, dan is dit nog niet zo’n probleem. Als je echter wel veel ruimte nodig hebt, dan lopen de kosten vrij snel op. Het is ook mogelijk om een tussenweg te kiezen. Sommige mensen kiezen ervoor om hun systeem en programma’s op een SSD-schijf te laten draaien, de ruimte die je hiervoor nodig hebt is niet zo groot, terwijl hun overige bestande op een gewone, tragere harde schijf staan.

SSD helpt bij VR gaming!

De toekomst van het gamen met je desktop ligt grotendeels bij virtual reality. Want met een vr-bril gekoppeld aan je PC zit je midden in de game. Je kunt 360 graden rondkijken en bewegen. Een SSD harddrive helpt om de beelden sneller en vloeiender te renderen, iets wat zwaardere games nodig hebben. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Bekijk hier de reviews van gloednieuwe vr games.Comments are closed.

Back to Top ↑