Gezondheid

Published on mei 20th, 2017

0

Energiebalans en snel afvallen

Jouw energiebalans

Veel mensen willen tegenwoordig afvallen en een gezonder leven gaan lijden, daarvoor is het belangrijk dat je de basis van afvallen onder de knie hebt. Veel mensen denken nog steeds dat het alleen maar draait om diëten en zoveel mogelijk sporten. Dit is niet helemaal waar, uiteindelijk draait het bij iedereen om hetzelfde: de energiebalans. De energiebalans is de balans tussen de hoeveelheid energie (calorieën) die je iedere dag binnenkrijgt via eten en drinken én de hoeveelheid energie (calorieën) die je iedere dag weer verbruikt. Bij een negatieve energiebalans zul je snel afvallen, dit betekent dat je meer calorieën per dag verbrandt, dan dat je er binnenkrijgt via eten en drinken. Kort gezegd bestaat de energiebalans dus uit twee delen, de energie-inname en het energieverbruik.

Energieverbruik & rustmetabolisme

Het energieverbruik verschilt van persoon tot persoon, iemand met een actieve baan en/of die veel sport, verbruikt natuurlijk een stuk meer energie dan iemand met een kantoorbaan, die dus bijna de hele dag stil zit. Toch verbruiken mensen die een kantoorbaan hebben of zelfs mensen die heel de dag op de bank hangen toch energie, dit noemen ze het rustmetabolisme. Het rustmetabolisme is de hoeveelheid energie die jouw lichaam nodig heeft te kunnen overleven. Dit zijn dus processen die noodzakelijk zijn om te blijven leven, deze gaan allemaal automatisch. Denk aan je hartslag, ademhaling, regeling van je lichaamstemperatuur, opbouw en afbraak van cellen en het goed functioneren van je organen bijvoorbeeld. Ook het rustmetabolisme verschilt weer van persoon tot persoon, wel zijn er een paar factoren die hier invloed op hebben: je geslacht, je leeftijd, je lengte en je gewicht, of je ziek bent, zelfs je psychische gemoedstoestand en onder andere de hoeveelheid slaap die jij per nacht krijgt. Een groter lichaam verbruikt natuurlijk meer dan een kleiner lichaam en iemand die koorts heeft verbruikt ook weer meer energie bijvoorbeeld.

Energieverbruik verhogen

Je hebt natuurlijk invloed op je energie-inname, wat je allemaal eet en drinkt op een dag, maar je hebt ook invloed op je energieverbruik. Door te sporten bijvoorbeeld, op die manier verbruik je energie. Sport en beweging verhoogt het energieverbruik, om te bewegen moet er namelijk energie worden vrijgemaakt. Door te sporten verbrand je direct calorieën, wat handig is als je dus wilt afvallen, want zo hou je je energieverbruik hoog. Door je energieverbruik hoog te houden, kan je makkelijker een negatieve energiebalans creëren. Je kunt eenvoudig en snel een op maat gemaakt trainingsschema laten maken, gebasseerd op jouw wensen en doelen. Je hoeft niet meteen vijf dagen per week in de sportschool te staan, maar denk ook aan kleine aanpassingen zoals vaker de fiets nemen, maak een kleine wandeling na het eten of denk aan huishoudelijke taken zoals stofzuigen en dweilen. Een bijkomend voordeel van meer bewegen en sporten is dat je ook meer spieren krijgt. Hoe meer spieren je hebt, hoe meer energie je lichaam in rust al verbruikt. Slechts één kilo spieren verbruikt iedere dag tot wel 100 calorieën extra. Je verbruikt dus niet alleen energie tijdens het sporten maar ook meer in rust.

Energie inname beperken

Afvallen kan dus door je energieverbruik te verhogen of door je energie inname te minderen. Dit laatste kan met een dieet. Een van de populairste diëten is het koolhydraatarmdieet omdat het een flexibel dieet is waarmee je ook snel kunt afvallen. Daarnaast is het dieet erg populair omdat het veel vrijheid geeft en je veel lekkere gerechten kunt blijven eten. Gezonde maaltijden eten die super lekker zijn en tegelijkertijd afvallen, wie wil dat nou niet? Het koolhydraatarmdieet is daarnaast erg populair omdat het flexibel is, want er bestaan veel koolhydraatarme varianten van gerechten die traditioneel wel veel koolhydraten bevatten. Daarnaast zijn er ook veel koolhydraatarme tussendoortjes, ook wel ‘snacks’, die je gewoon mag eten en lekker zijn.Comments are closed.

Back to Top ↑