Gezondheid Schermafbeelding 2016-09-02 om 15.15.16

Published on september 2nd, 2016

0

Ergonomisch werken is belangrijker dan je denkt

Hoe ziet jouw werkplek eruit? Is jouw bureau afgesteld op de juiste hoogte en zit je kaarsrecht op jouw bureaustoel?  Veel mensen onderschatten hoe belangrijk het is om ergonomisch te werken. Indien je hier helemaal niet op let kan je na verloop van tijd lichamelijke klachten krijgen zoals pijn aan uw schouders, nek of armen. Dit wilt u natuurlijk niet en daarom is het van essentieel belang dat je de voorschriften van ergonomisch werken navolgt. Hoe doe je dat?

Zithouding

Eén van de belangrijkste punten van ergonomie is de zithouding. Allereerst moet je natuurlijk een bureaustoel hebben die lekker zit. Dat scheelt al heel veel als je gaat werken. Deze bureaustoel moet ook op de juiste hoogte worden afgesteld zodat je een optimale ondersteuning en zitcomfort krijgt.  Als je langdurig op een bureaustoel zit, is het raadzaam om diverse zithoudingen aan te nemen. Anders heb je kans dat bepaalde spieren belast worden. Wissel dus regelmatig van positie! Ook is het van essentieel belang dat je af en toe van je bureau weggaat, zodat je wat beweging krijgt. Het is namelijk goed voor je lichaam om af en toe te bewegen en niet continu op een stoel te hoeven zitten.

Bureau

Uiteraard is de hoogte van het bureau een ander punt waar je veel aandacht aan moet besteden. Om de juiste hoogte te bepalen is het verstandig om eerst de zithouding aan te nemen. Belangrijk is dat de onderarmen zich op een horizontale lijn begeven van het tafelblad. De armleuningen moeten dus net zo hoog worden afgesteld als het bureau. Sommigen vinden het misschien fijner dat het bureau iets hoger staat dan de bureaustoel. Dit heeft vaak met de lengte van persoon te maken. Op zich maakt dat niet veel uit, want iedereen heeft zo zijn voorkeur van werken. Het gaat erom dat de schouders zich ontspannen en dat ieder op een comfortabele manier kan werken.

Wil je nou meer informatie over hoe je op de juiste manier kunt werken, kijk dan op deze ergonomie blog.

 



Comments are closed.

Back to Top ↑