Gezondheid Schermafbeelding 2016-01-20 om 09.43.15

Published on januari 20th, 2016

0

Hoe zit het met ergonomie op kantoor?

Vandaag de dag hebben veel mensen een kantoorbaan en worden dus automatisch geconfronteerd met het feit dat ze gedurende de hele dag vrijwel stil zitten op een bureaustoel. De hele dag stilzitten is niet goed voor een menselijk lichaam, dat weet iedereen. Maar het is niet mogelijk om de werkzaamheden op een andere manier te verrichten, daarom zijn wij opzoek gegaan naar een oplossing. Wij hebben uitgezocht hoe het zit met een ergonomische werkplek en wat daarbij komt kijken.

Bureau & Bureaustoel
Belangrijk is dat zowel je bureaustoel als je bureau op de juiste hoogte afgesteld staan. Zo creëer je voor jezelf de juiste werkhouding. Je kunt zelf controleren of je de juiste werkhouding hanteert tijdens de werkzaamheden:

  1. Leg je onderarmen horizontaal op het blad van je bureau terwijl je zit: tussen je onder- en bovenarmen ontstaat een hoek van 90 graden.
  2. De afstand van uw gezicht tot de beeldschermen is minimaal 50 centimeter.

Bovenstaande tips zijn zeer eenvoudig te controleren en toe te passen. Kom je er achter dat bovenstaande punten niet gelden voor jouw werkplek? Schroom dan absoluut niet om naar je werkgever te gaan en vraag wat de mogelijkheden zijn om een ergonomische werkplek te creëren. Dit zal op lange termijn namelijk een win-win situatie opleveren aangezien jij langer op een ergonomische manier de werkzaamheden kunt uitvoeren.

Schermafbeelding 2016-01-20 om 09.41.52

 

 Computerscherm, muis en toetsenbord

Zoals gezegd is het belangrijk dat je computer beeldscherm op een afstand van minimaal 50 centimeter staat, het liefst nog iets verder (70 centimeter). Daarnaast is het belangrijk dat het toetsenbord dat gebruikt wordt ook ergonomisch is. ‘Gewone’ toetsenborden verhogen namelijk de kans op RSI-klachten. Zo heeft het Qwertytoetsenbord bijvoorbeeld het nadeel dat toetsen niet optimaal verdeelt worden over de handen. De ringvinger en pink zijn vaak minder sterk en kunnen dus overbelast worden. Voor meer informatie over de juiste toetsenborden kun je eens kijken in het assortiment ergonomische toetsenborden van Ergodirect.
Naast de keuze voor een juist toetsenbord is het natuurlijk ook zeer belangrijk dat de muis ergonomisch is, deze wordt namelijk ook de hele dag door gebruikt. Door te kiezen voor een ergonomische muis worden de kansen op RSI-klachten aanzienlijk verkleind, kies dus absoluut voor een accessoires die geschikt zijn voor een fulltime kantoorbaan! Het gaat tenslotte om de gezondheid.

 Comments are closed.

Back to Top ↑