Gezondheid no image

Published on januari 5th, 2017

0

Wat is de Body Mass Index (BMI)?

De Body Mass Index, afgekort BMI, is een formule die berekent of je een gezond gewicht hebt ten
opzichte van je lichaamslengte of dat je misschien overgewicht of ondergewicht hebt. De formule is
oorspronkelijk bedacht om het gemiddelde gewicht te bekijken van grotere groepen mensen. Vandaar dat de formule niet altijd even betrouwbaar is, de formule kijkt namelijk niet naar het vetpercentage. Iemand die een laag vetpercentage heeft, bijvoorbeeld een sporter die spieren kweken belangrijk vindt en relatief veel spiermassa heeft, kan volgens de BMI formule toch overgewicht hebben, terwijl hier natuurlijk geen sprake van is. Toch is de BMI formule voor de gemiddelde mens een prima maatstaf om te kijken of je een gezond gewicht hebt.

Hoe werkt de BMI formule?

De BMI formule is als volgt: je lichaamsgewicht in kilogram, gedeeld door je lichaamslengte in meters in het kwadraat (kg/m²). Gelukkig zijn er ook allerlei handige sites online, waarbij je in een klik jouw BMI kunt berekenen. Dit is een stuk makkelijker dan zelf de formule invoeren op je rekenmachine. Kijk daarom eens op www.bmiberekenen.nl om jouw BMI handig en snel te berekenen. Voorbeeld: Stel je bent een man van 1.84 meter en weegt 94 kilo, dan werkt de formule als volgt: 94/(1.84*1.84)=27.8 (rond af op één decimaal achter de komma). Je hebt dan dus volgens de Body Mass Index formule overgewicht en het is daarom verstandig om op je eetpatroon en leefpatroon te gaan letten en gezonder te gaan eten en leven.

Wat betekenen de uitkomsten van de BMI formule?

Wanneer de uitkomst van de BMI formule tussen de 19 en 25 zit heb je een gezond gewicht, hier hoef je dus niets aan te doen. Maar wanneer de uitkomst lager dan 19 is, betekent dit dat je ondergewicht hebt. Het is verstandig om dan even langs de huisarts te gaan, hij of zij kan jou dan adviseren of het verstandig is om wat aan te komen en hij of zij kan jou zeker daar bij helpen. Wanneer de uitkomst van de formule tussen de 25 en de 30 ligt, heb je overgewicht. Overgewicht is erg ongezond, zeker op de lange termijn. Het is daarom verstandig om gezonder te gaan leven en te gaan afvallen. Wanneer de uitkomst van de formule tussen de 30 en 40 ligt, heb je ernstig overgewicht oftewel obesitas en wanneer de uitkomst van de formule hoger dan 40 is spreken we van morbide obesitas. Bij ernstig overgewicht, obesitas en morbide obesitas is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts of een diëtist, hij of zij kan dan samen met jou gaan bekijken wat je kunt doen om een gezonder gewicht te bereiken én te behouden.

Algemene gezondheid en de BMI

Wanneer de uitkomst van de formule een gezond gewicht is, betekent dit niet dat je daadwerkelijk gezond bent. De BMI formule zegt namelijk niets over je algemene gezondheid en zoals je hier boven al kon lezen, zegt het ook niets over je vetpercentage, maar ook niets over de hoeveelheid buikvet. Het vet wat in en rondom de buik zit is het meest schadelijke vet voor de gezondheid. Dit noemen ze orgaanvet of visceraal vet, ook slanke mensen kunnen te veel orgaanvet hebben, wat schadelijk is voor de gezondheid. Probeer daarom sowieso wat gezondere aanpassingen te maken in je huidige leefpatroon, of je nu een gezond gewicht hebt of overgewicht hebt. Voor ieder lijf is het belangrijk om gezond(er) te leven, hier zal je lijf je dankbaar voor zijn!Comments are closed.

Back to Top ↑