Gezondheid drink coca cola

Published on augustus 5th, 2015

0

Wat gebeurt er in je lichaam als je een colaatje drinkt?

Vrijwel iedereen zal weleens een blikje cola nemen, of een ander soort frisdrank. Natuurlijk weten we dat teveel cola niet goed voor je is en dat je beter iets anders kunt drinken. Daarom kiezen sommige mensen ervoor een een Cola Light te nemen.  Wie echter denkt op de gezonde tour te zijn en een light cola drinkt, is niet veel gezonder bezig. Dat blijkt uit dit onderzoek.

In dit onderzoek zijn de effecten van het drinken van cola op je lichaam beschreven. Er wordt uitgezocht wat er in je lichaam gebeurt tot een uur nadat je cola hebt gedronken. De resultaten zijn best opzienbarend.

In de eerste tien minuten nadat je een cola light hebt gedronken tast het fosforzuur dat in de cola zit. Daar zal je waarschijnlijk niet bij stilstaan, omdat er in cola light voldoende aspartaam inzit. Aspartaam is een zoetstof die 200 maal zoeter is dan suiker. De stof is ooit bij toeval ontdekt. Aspartaam heeft bijna geen energiewaarde, dat is op zich nog niet zo erg. Je moet echter wel opletten dat, ook al heeft het bijna geen energiewaarde, je er toch niet teveel van drinkt.

Tot 20 minuten

Het lijkt erop dat na 20 minuten het lichaam ook zoetstoffen net zo gaat behandelen. Of dit ook echt zo is, moet nog definitief worden vastgesteld, maar het lijkt erop dat het lichaam insuline aan gaat maken om het overschot aan zoetstoffen op te slaan als vet. Ook zijn er sterke aanwijzingen dat ook het drinken van light frisdrank een grotere kans op Diabetes-II geeft.

Na 40 minuten

Cola bevat cafeïne en veel zoetstoffen. Dat zijn allebei stoffen waar we met z’n allen wel aardig verslaafd aan kunnen raken. Cafeïne stimuleert het brein en de meeste mensen zijn gewend geraakt aan zoetstoffen. Dit zorgt ervoor dat het risico op de loer ligt dat we min of meer verslaafd raken aan (light) frisdrank. Sommige onderzoekers stellen het drinken van frisdrank gelijk met het gebruik van cocaïne.

Na 60 minuten

Het drinken van een blikje light cola levert maar weinig energie op. Je zal dus merken dat je honger gaat krijgen. Ook zal je mond droger aanvoelen. Combineer dat met het verslavende effect wat hierboven beschreven staat en je hebt zo een nieuw blikje cola te pakken.

Alternatieven voor frisdrank

Gelukkig zijn er een aantal goede alternatieven voor frisdrank. In de eerste plaats is het natuurlijk mogelijk om gewoon een glas water te drinken. We hebben allemaal water nodig en water is in principe nooit slecht voor je. Wil je toch iets met een smaakje overweeg dan een smoothie, zoet en redelijk gezond, of een glas limonade.

cocktailComments are closed.

Back to Top ↑