Gezondheid voedingssupplementen

Published on januari 12th, 2016

0

Wat zijn Voedingssupplementen?

Steeds meer Nederlanders slikken vitaminepillen, bruistabletten en andere voedingssupplementen. Vaak doen ze dit omdat ze weten dat ze niet genoeg vitaminen en mineralen uit hun normale dieet verkrijgen. Het is heel gemakkelijk om dan bijvoorbeeld een vitamine C tabletje te nemen, maar mensen vergeten vaak dat dit lang niet zo gezond is als vitamine C halen uit vast eten. Wel staat vast dat het verstandig is voor bepaalde risico groepen om vitaminesupplementen te nemen omdat ze anders in de gevarenzone komen. Het is dan slim om een lage dosering te nemen en te proberen om je dieet zo aan te passen dat je toch genoeg vitamines en mineralen binnen krijgt.

Geen ernstige vitamine tekorten in Nederland

In Nederland komt het nauwelijks voor dat mensen een zwaar vitamine te kort hebben. Het komt toch vaak voor dat mensen voedingssupplementen tot zich nemen. Meestal is een kleine aanpassing in je eetgewoonte genoeg om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen. Helaas nemen mensen hier de tijd niet voor en gaan ze voor gemak. Uiteindelijk is het natuurlijk beter dat je vitamines via voedingssupplementen binnenkrijgt dan helemaal geen vitamines binnen te krijgen. Toch is het beter om ze via normaal eten binnen te krijgen, want deze etenswaren bevatten ook andere belangrijke bouwstoffen die niet in die supplementen zitten.

Neem niet teveel vitaminesupplementen

Het is belangrijk dat je niet teveel vitaminesupplementen tot je neemt, omdat dit schadelijke gevolgen voor je kan hebben. Het Vitamine Informatie Bureau heeft een vuistregel opgesteld die zegt dat je niet meer dan 5 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van een vitamine mag binnen krijgen. Doe je dit wel dan kunnen er gezondheidsrisico’s ontstaan en dat is precies het tegenovergestelde wat je met vitaminesupplementen wilt bereiken. Het is bekend dat er bij de vitamines A, D, E en K snel een vitamineoverschot kan ontstaan. Dit kan slechte gevolgen hebben voor de gezondheid van de nieren en de lever.

Voedingssupplementen voor sporters

Mensen die fanatiek een sport beoefenen hebben vaker meer behoefte aan voedingssupplementen dan mensen die niet erg actief zijn. Het is wel belangrijk dat ze goed uitkijken dat ze niet teveel supplementen nemen, omdat hoge concentraties stoffen kunnen bevatten die op de dopinglijst staan. Te hoge concentraties kunnen leiden tot gezondheidsklachten. Dit gaat vooral om de stof DMAA, er is tot nu toe nog niet bewezen dat deze stof veilig is.

Krachttraining en voedingssupplementen

Veel bodybuilders en recreatieve fitness liefhebbers gebruiken supplementen om hun prestaties/herstel te verbeteren. Enkele bekende supplementen voor gewichtheffers zijn creatine, eiwit en BCAA’s. Creatine zorgt ervoor dat er meer vocht in de spieren komt waardoor je net iets zwaarder kan tillen en langer door kan gaan. Eiwitten worden meestal in de vorm van poeder ingenomen net voor of net na de training. Eiwit bevordert de spieropbouw en het herstel. BCAA’s zorgen ervoor dat de eiwitsynthese bevorderd wordt. Anno 2016 zijn voedingssupplementen voor mensen die krachttraining doen een big business geworden. Er zijn honderden producenten en ze proberen met slimme marketing trucjes de producten aan de man te krijgen. Natuurlijk zijn hun eigen producten de beste van de wereld en werken de producten van concurrenten niet. Althans dit is wat ze je wijs willen maken.

 Comments are closed.

Back to Top ↑