Huis & tuin Schermafbeelding 2016-05-12 om 09.49.00

Published on mei 12th, 2016

0

Waterleidingen verleggen in uw woning

Soms wil je eens wat anders. Verandering van spijs doet eten, zo luidt het spreekwoord. En eigenlijk is dat ook gewoon zo. Door zo nu en dan eens de indeling van de woonkamer te veranderen, krijg je een hele andere uitstraling in de woning, wat de boel een beetje levendig houdt.

Zelf de leidingen verleggen

Er zijn veel handige klussers die zelf een waterleiding kunnen verleggen. We leven tegenwoordig in een informatietijdperk: alles wat je wil weten, bevindt zich op enkele muisklikken afstand. Je kunt dus zo even zoeken hoe je ook alweer een leiding kunt buigen, hoe je deze het beste kunt monteren en wanneer je wat voor leidingen nodig hebt. Toch is dat lang niet altijd voldoende.

Het gevaar van de zelf klusser

Het grote gevaar van zelf klussen is dat het wel eens fout kan gaan. Daar hoef je niet eens onhandig voor te zijn. Een foutje is zo gemaakt, zeker door iemand die weinig ervaring heeft met bepaalde klussen. Een professional doet vaak dag in, dag uit niets anders dan zijn waar hij zijn (of haar) brood mee verdient. Je kent daar als klusser dus eigenlijk niet tegen op boksen.

Normaliter is dat ook helemaal niet erg, zo vertelt ons een installatiebedrijf uit Hilversum. Fouten maken is menselijk, daar leer je juist van. Het eerste muurtje dat je metselt is schots en scheef, maar de volgende ziet er toch al stukken beter uit. Al doende leert men, zeker ook met het klussen.

Toch is het bij werk met waterleidingen extra riskant om een fout te maken. Als je een muur wil witten maar je schildert niet helemaal goed en er zitten vlekken of strepen in, dan kun je het eenvoudig nog een keer opnieuw doen. En als het dan weer niet lukt, dan kun je altijd nog een schilder bellen.

Maar met waterleidingen is dat dus anders. Een waterleiding wordt vaak diep in de muur weg gestopt zodat je er niet zo makkelijk meer bij kunt. Bovendien worden de leidingen vaak als eerste aangelegd, en daarna pas het sanitair. Je kunt dus pas achteraf controleren of je het goed hebt gedaan.

Kortom: vaak is het juist goed om zelf een klus uit te voeren, maar als er leidingen op het spel staan, is het beter om voor zekerheid en veiligheid te kiezen. Je kunt natuurlijk de gok nemen en zelf aan de slag gaan met de diverse loodgietersgereedschappen, maar je loopt dan voortdurend de kans dat er iets niet helemaal goed is aangesloten en dat de boel weer opengebroken moet worden.



Comments are closed.

Back to Top ↑