Huis & tuin

Published on augustus 5th, 2015

0

Draadloos opladen, hoe werkt dat?

Wie een elektrische tandenborstel heeft weet dat het mogelijk is om draadloos apparaten op te laden. Tot voor kort was dit echter nog het enige veelgebruikte apparaat dat draadloos opladen werd. Inmiddels zie je wel een aantal smartphones die ook draadloos opgeladen kunnen worden, maar het blijft een technologie die nog niet heel veel gebruikt wordt. Dat is eigenlijk best gek als je bedenkt dat we draadloze toetsenborden, draadloze muizen en draadloze netwerken hebben. We willen zoveel mogelijk draadloos hebben, maar opladen doen we nog steeds met een vaste lader.

Hoe draadloos is draadloos opladen?

Als we het in dit artikel hebben over draadloos opladen, dan hebben we het nog niet eens over echt 100% draadloos opladen. Het opladen van een apparaat zonder daarbij van een kabel gebruik te maken is helemaal nog niet mogelijk. Bij de vorm waarover we het in dit artikel hebben wordt er gebruik gemaakt van een dockingstation dat verbonden is met het lichtnet. Door een device, laten we zeggen een telefoon, op dit dockingstation te leggen wordt het dan opgeladen.

Hoe werkt dat dan?

Het dockingstation is verbonden met het lichtnet. Daar haalt het de energie vandaan. De energie moet echter nog draadloos naar de telefoon worden getransporteerd. Dit gaat op de volgende manier. In het dockingstation zit een magneet. Deze magneet transporteert de energie via een magnetisch veld naar de telefoon. De telefoon bevat een magneet die exact omgekeerd is aan de magneet van het dockingstation, een negatieve pool dus. Op deze manier kan de energie die wordt ‘verzonden’ wordt via het krachtenveld van het dockingstation ‘ontvangen’ worden door de magneet van de telefoon.

De toekomst van draadloos opladen

Zoals gezegd draadloos opladen begint langzaam aan wat populairder te worden. Het is nog niet heel bekend, maar de verwachting is dat dit langzaam wel zal veranderen. In Amerika zijn er al diverse tafels bij fastfoodketens te vinden die een compleet dokcingstation vormen. Als je je telefoon dan op zo’n tafel legt wordt hij automatisch opgeladen. (Je telefoon moet dan natuurlijk wel in staat zijn om draadloos op te kunnen laden).

Draadloos opladen zal steeds sneller gaan en steeds meer apparaten zullen opgeladen kunnen worden op deze manier. In de toekomst zal het mogelijk zijn om laptops op deze manier op te laden en later zal het misschien wel mogelijk zijn om grotere apparaten middels inductie, want zo heet deze technologie, van stroom te voorzien.Draadloos auto opladen

Er zijn zelfs al experimenten gedaan met het draadloos opladen van auto’s. Dat zou natuurlijk wel ideaal zijn. Deze techniek staat echter nog in de kinderschoenen voordat het zover is zal er nog veel onderzoek gedaan moeten worden. Er gaat bij het opladen via inductie namelijk nogal veel energie verloren. Dat zorgt er niet alleen voor dat het opladen langer duurt, maar ook dat er veel energie verspild wordt.

 Comments are closed.

Back to Top ↑