Huis & tuin Schermafbeelding 2016-04-25 om 09.18.00

Published on april 25th, 2016

0

Een houtkachel en uw vloer?

Er zijn veel vragen omtrent het plaatsen van een houtkachel in een huis, waaronder de vraag of deze geplaatst kan worden op een vloer. Bij een houtkachel installeren is het belangrijk om hierbij stil te staan, want uiteraard wil u uw mooie vloer behouden.

Kan een houtkachel op de vloer staan?

Of een houtkachel geplaatst kan worden op de vloer, hangt van twee factoren af. Dit heeft te maken met het type houtkachel en de ondergrond waar deze geplaatst wordt. Wanneer u beschikt over een hittebestendige vloer (Betonnen vloer, natuursteen of keramische tegels), dan kan vrijwel ieder model geplaatst worden. Bij een vloer van hout, laminaat, tapijt of kurk is het belangrijk dat de houtkachel niet teveel straling heeft naar de grond toe. Teveel straling kan ervoor zorgen dat de vloer kromt trekt of verkleurt.

Oplossing

Wanneer uw vloer niet hittebestendig is, dan kunt u gebruik maken van een hittebestendige vloerplaat. De vloerplaten zijn er in een stalen en glazen uitvoering, waarbij het enige verschil het materiaal is. In beide gevallen zorgen ze er in eerste instantie voor dat de straling niet direct in aanraking komt met de vloer en ten tweede dat rondvliegende vonken geen kans hebben om hun stempel op de vloer te drukken. Wanneer u bang bent om last te krijgen van rondvliegende vonken, dan kunt u in de volgende alinea lezen hoe dit probleem voorkomen kan worden.

Geschikt haardhout

Door geschikt haardhout te stoken, zorgt u voor een hoog rendement en zal u geen last hebben van rondvliegende vonken. Maar wat maakt haardhout geschikt om te stoken? Veel mensen denken dat het te maken heeft met het soort haardhout, maar dat is niet het geval. Het belangrijkste is het vochtigheidspercentage van het haardhout, omdat vocht tijdens de verbranding een uitweg zoekt en dit kan zorgen voor een uiteenzetting, wat vervolgens zorgt voor rondvliegende vonken. Haardhout is geschikt om te stoken wanneer er circa 20% vocht nog in zit.



Comments are closed.

Back to Top ↑