Huis & tuin Zeefdrukken

Published on september 22nd, 2015

0

Hoe bedruk je kleding?

Zeefdrukken is de meest gebruikte techniek voor het bedrukken van kleding. Tevens de oudste druktechniek, inmiddels gebruiken we deze techniek al ruim 2.500 jaar. De druktechniek is afkomstig uit Japan en lijkt sterk op sjabloondruk. Beide technieken maken gebruik van doordruk. Hierbij maakt de inkt enkel contact met het materiaal bij de open delen van de drukvorm.

Bij het zeefdrukken wordt gebruik gemaakt van een raamwerk. In dit raamwerk zit een fijn zeefdrukgaas strak gespannen. Dit gaas kan van verschillende materialen zijn. Veelgebruikte materialen hiervoor zijn staal, zijde en polyester.

Het ontwerp van de bedrukking wordt op film getekend of geprint. Je hebt geen speciale printer nodig. Wel is het belangrijk dat het ontwerp op hoge kwaliteit en zwart geprint wordt. Handige softwareprogramma’s voor digitale ontwperpen zijn Adobe Photoshop en CorelDraw. Hiermee kunnen de positieven die we nodig hebben voor het zeefdrukken worden gemaakt.

Maar hoe krijgen we het ontwerp op het zeefdrukgaas? Het gaas wordt bestreken met een lichtgevoelige foto-emulsie, die in het donker wordt gedroogd. Tijdens het belichten wordt het deel van je ontwerp afgeschermd door de zwarte print. Zo ontstaan er ‘openingen’ in het gaas. De inkt kan enkel door deze opening bij het textiel (of ander materiaal) komen.

Bij het zeefdrukken kunnen zowel eenvoudige logo’s als gedetailleerde foto’s worden gedrukt. De kwaliteit van de zeefdruk techniek is enorm hoog. De inktsoorten die we tegenwoordig gebruiken zijn door de jaren heen sterk verbeterd. Afhankelijk van de gewenste uitstraling, kan er worden gekozen voor de onderstaande inktsoorten:

  • Waterbasis inkt (dunne inkt die zorgt voor een lichte dekking)
  • Fluor inkt (fluorescerende inkt wat oplicht in het donker)
  • Discharge inkt (wordt gebruikt voor het bleken van textiel)
  • Plastisol inkt (is elastisch en heeft een rubberachtige uitstraling)
  • Puffed inktsoort (ook een elastische inktsoort)

Bij het drukken van meerdere shirts is het ook een voordelige druktechniek. Je kan zelf een zeefdrukset aanschaffen om zelf te zeefdrukken. Uiteraard zijn er ook professionele partijen die grotere oplages kleding kunnen bedrukken.

In de onderstaande video, wordt het proces stap-voor-stap in beeld gebracht.Comments are closed.

Back to Top ↑