Huis & tuin Veilig bbq-en

Published on augustus 8th, 2015

0

Tips om veiliger te barbecueën

Barbecueën is natuurlijk hartstikke gezellig. Zeker voor mensen die veel van vlees houden is het altijd een feest. Maar ieder jaar gebeuren er weer veel ongelukken met de barbecue. Veel van die ongelukken zouden erg gemakkelijk voorkomen kunnen worden. In dit artikel krijg je een aantal tips die je helpen om veilig te barbecueën.

Algemene tips om veilig te barbecueën.

Zorg er in de eerste plaats voor dat de barbecue op een stevige ondergrond staat. De barbecue moet niet om
kunnen vallen als er opeens een windvlaag opsteekt, of iemand per ongeluk tegen de barbecue aanloopt. Daarnaast is het niet verstandig om de barbecue af te schermen met een windscherm. Ten eerste kan een windscherm eenvoudig vlamvatten en in de tweede plaats is het mogelijk dat een plastic windscherm gaat smelten en brandwonden veroorzaakt.

Verder is het goed om voordat je gaat barbecueën altijd even goed op te letten. Uit welke hoek komt de wind en wat betekent dat voor vonken die eventueel op kunnen spatten? Trek daarnaast ook geen kleren aan die makkelijk vlam kunnen vatten, of synthetische stof die niet brandt, maar min of meer smelt. Dat kan hele nare brandwonden veroorzaken.

Zorg verder dat als er iets gebeurt dat je dan in staat bent om het vuur snel te blussen. Het is daarom verstandig om een brandblusser of een emmer water bij de hand te hebben. Op deze manier kan je een eventuele brand snel onder controle krijgen en voorkom je dat het echt mis gaat.

Tips per barbecue

Niet iedere barbecue is gelijk. Daarom hier een aantal tips die specifiek zijn voor de manier waarop jouw barbecue warm wordt.

Als je een barbecue hebt die op houtskool brand, dan moet je deze nooit met spiritus of benzine aansteken. Dat lijkt erg leuk en makkelijk, maar er kunnen verschrikkelijke ongelukken van komen. Neem daarnaast ook de tijd om je houtskool goed te laten branden, dat bevordert niet alleen de veiligheid, maar ook nog eens de kwaliteit van je vlees.

Bij een gasbarbecue zijn er niet zo heel veel dingen waar je op moet letten, maar de dingen waar je op moet letten zijn wel erg belangrijk. Gas kan heel gevaarlijk zijn en gas onder druk kan grote explosies geven. Let daarom op de datum die op een gasfles staat. Het is niet veilig om de gasfles na de datum nog te gebruiken. Controleer daarnaast ook of de gasleiding nog in orde is. Is alles goed aangesloten en is de gasslang niet poreus geworden.

Bij een elektrische barbecue heb je altijd het gevaar dat er kortsluiting optreedt. Let dus op als de barbecue op een locatie staat waar deze nat kan worden, bijvoorbeeld door de regen. Ook is het niet verstandig om de barbecue bij een vijver of zwembad te plaatsen.

Voor meer tips over veilig barbecueën kijk je op deze site van de brandweer!

 

 

 

 Comments are closed.

Back to Top ↑