Huis & tuin Koopwoning

Published on augustus 11th, 2015

0

Welke kosten komen er kijken bij het kopen van een huis?

De huizenmarkt begint weer wat aan te trekken en steeds meer mensen kopen een huis. Ook de markt voor recreatiewoningen zit weer in de lift. Leuk voor die mensen en goed voor de economie. Maar de vraagprijs van de koper is natuurlijk niet het bedrag wat je moet betalen. Er komen altijd kosten bij het kopen van een huis. Hier geven we een overzicht van de meest voorkomende kosten die bij het kopen van een huis komen kijken.

Kosten bij het kopen van een huis: V.O.N. of K.K?

De kosten van het kopen van een huis worden in de eerste plaats bepaald door de vraag of een huis Vrij op Naam wordt verkocht, of dat er achter de vraagprijs Kosten Koper staat. Een nieuwbouwhuis zal in de meeste gevallen een stuk goedkoper zijn, omdat deze huizen vrij op naam verkocht kunnen worden. Dit houdt in dat er geen overdrachtsbelasting betaalt hoeft te worden. De overdrachtsbelasting is de belasting die geheven wordt over het verkopen van een huis. De overdrachtsbelasting is 2% van de koopsom, dat is best wel een fors bedrag. De overdrachtsbelasting hoeft niet over nieuwbouwwoningen betaald te worden.

Als er een makelaar bij de verkoop betrokken is, dan zal de makelaar ook een percentage van de verkoopprijs willen zien. Het percentage dat een makelaar voor zijn diensten vraagt ligt niet vast, maar zal ergens tussen de 1.25 en de 1.75% liggen. Een gedeelte van deze kosten is gelukkig wel fiscaal aftrekbaar.

Notariskosten bij het kopen van een huis

Artikel 3:89 van het Burgerlijk Wetboek bepaalt dat de levering van een registergoed niet tot stand komt
Huis verkocht dan door notariële akte die vervolgens wordt ingeschreven in de openbare registers. Pas op het moment dat de akte in de openbare registers is ingeschreven is het huis echt van jou. Het kan niet anders dan dat dit door een notariële akte wordt gedaan. Als je een bestaand huis koopt, dan zullen de kosten van het opstellen van een dergelijke akte voor jouw rekening zijn.

Als je een hypotheek nodig hebt om het huis te financieren, dan moet niet alleen de overdracht van het huis worden ingeschreven in de openbare registers, maar ook de hypotheekakte, ook dit kan alleen door een notaris gedaan worden. De kosten hiervoor gezamenlijk zullen iets meer dan €1000 zijn.

Financieringskosten

Bij het kopen van een huis zal je waarschijnlijk financiering nodig hebben. De kosten van dergelijke financiering bestaan uit rente, maar ook uit advieskosten. De hoogte van deze kosten is moeilijk in te schatten. Het ligt eraan wie de kredietverstrekker is, de hoogte van de hypotheek en het aantal gesprekken dat er overheen gaan. Toch is het wel goed om hier van tevoren naar te informeren. Een deel van deze kosten is overigens fiscaal aftrekbaar.

De huizenmarkt begint weer wat aan te trekken en steeds meer mensen kopen een huis. Ook de markt voor recreatiewoningen zit weer in de lift. Leuk voor die mensen en goed voor de economie. Maar de vraagprijs van de koper is natuurlijk niet het bedrag wat je moet betalen. Er komen altijd kosten bij het kopen van een huis. Hier geven we een overzicht van de meest voorkomende kosten die bij het kopen van een huis komen kijken.Comments are closed.

Back to Top ↑