Tech Super telescoop KM3NeT

Published on september 24th, 2015

0

De KM3NeT telescoop. Wat is het?

De wetenschap is constant op zoek naar nieuwe informatie. Zo willen we graag meer weten over het ontstaan van het heelal, zwarte gaten, de oerknal etc. Doordat de techniek zich steeds verder ontwikkelt, krijgen we steeds meer informatie tot onze beschikking. Het wetenschappelijk project KM3NeT, is nu bezig met de ontwikkeling van de gelijknamige telescoop. De telescoop zal meer informatie geven over neutrino’s. Deze informatie kan worden gebruikt bij diverse onderzoeken waaronder onderzoeken naar donker materie, astronomie en kosmische straling.

Wat doet de KM3NeT telescoop?

De KM3NeT telescoop die nu in ontwikkeling is, wordt de grootste neutrino telescoop. Deze super-telescoop detecteert neutrinodeeltjes. Het zijn minuscule deeltjes die met de snelheid van het licht overal door heen gaan. Deze Neutrino’s hebben nauwelijks massa en zijn alleen te stoppen door watermoleculen. Slechts 0,01% van de neutrino’s die door water gaan, botst tegen een watermolecuul. Zodra dit plaatsvindt dan ontstaat er een soort lichtspoor van blauwe licht. Deze kan enkel door meetapparatuur worden waargenomen. Deze bovengenoemde super-telescoop is de opvolger van de telescoop Antares. Deze neutrino telescoop ligt in de Middellandse Zee voor de kust van Frankrijk. De Middellandse zee is ideaal omdat de zee zo helder is.

De bouw van de neutrino telescoop

KM3NeT telescoopKM3 van KM3NeT staat voor de inhoud (1 kubieke kilometer) die de nieuwe super-telescoop zal innemen. Het bestaat uit een netwerk van bollen die met kabels verbonden zijn. In de bollen bevinden zich de detectoren. Het bouwen van de telescoop is een enorme uitdaging daar waar men te maken heeft met meerdere extreme omstandigheden. Zo wordt de telescoop geplaatst op een diepte van 800 meter (dus enorme druk), heeft men te maken met elektronica in zout water en stromingen. Een reparatie is niet mogelijk, dus moet alles 100% in orde zijn.

Het is een Europees project dat wordt gefinancierd door Europa. Er zijn 40 Europese universiteiten en onderzoeksinstellingen betrokken bij het project. Ook is er een belangrijke rol voor een Nederlands bedrijf. MCAP cable & glassfiber assemblies bv verzorgt in opdracht van Nikhef (Nationaal instituut voor subatomaire fysica) de kabelassemblage van deze geavanceerde super-telescoop. Meer informatie over de maatwerk kabelassemblage voor de KM3NeT telescoop is te lezen op de website van het bedrijf.



Comments are closed.

Back to Top ↑