Tech Schermafbeelding 2016-01-27 om 11.43.02

Published on januari 27th, 2016

0

Hoe werkt een glasvezel internetverbinding?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om over te stappen op een glasvezelverbinding. Maar hoe werkt zo’n verbinding nou eigenlijk en welke voordelen kent glasvezel? De werking van glasvezel is grotendeels hetzelfde in vergelijking tot een kabel of ADSL verbinding. Voor al deze soorten geldt dat er een bepaald punt in je woning is waar “de kabel” binnenkomt. In het geval van glasvezel is het een glasvezelkabel, in het geval van kabel een COAX kabel en in het geval van ADSL een koperkabel. Al deze kabels worden aangesloten op een modem/router dat ervoor zorgt dat de internetverbinding tot stand komt. Op de router kun je vaak meerdere computers aansluiten. Kent de router een WIFI mogelijkheid dan kun je ook je smartphone, tablet en andere draadloze apparaten verbinden.

Hoge snelheid
Wat is het voordeel van glasvezel ten opzichte van andere type verbindingen? Het grootste voordeel is de snelheid. Met glasvezel kun je hoge snelheden behalen van 250 of zelfs 500 Mbit. ADSL is een stuk beperkter qua maximale snelheid, deze zal (zelfs als de verbinding wordt gebundeld) niet boven de 120 Mbit uitkomen. Voor kabel geldt dat er vrij hoge snelheden mee behaald kunnen worden, maar dit geldt dan alleen voor de downloadsnelheid. De upload is altijd lager bij een kabelverbinding. Met glasvezel is hier geen sprake van, de down- en upload lopen synchroon. Als je een 500 Mbit verbinding hebt kun je zowel met 500 Mbit downloaden als uploaden. Een hoge uploadsnelheid is vooral prettig als je foto’s of video’s upload naar een videosite zoals YouTube of een applicatie zoals Facebook.

Glasvezel is stabiel
Het aantal storingen op glasvezel is beperkt. De kans op storingen op een glasvezelkabel is veel kleiner dan op koperdraden bijvoorbeeld. Als je een stabiele verbinding wilt hebben is glasvezel internet dan ook zeker een aanrader. Iedere woning die aangesloten wordt op glasvezel heeft haar eigen kabel, ook dat verkleint het risico op storingen. Het enige nadeel van glasvezel is dat het nog lang niet overal beschikbaar is in Nederland. Er zijn nog veel plaatsen en dorpen die geduld zullen moeten hebben.



Comments are closed.

Back to Top ↑