Tech Computer chip

Published on augustus 14th, 2015

0

Hoe worden computerchips gemaakt?

Nederland staat bekend om veel dingen. Nederlanders zij eigenwijs, soms bot, maar ook ontzettend innovatief. (Dit artikel gaat niet over hoe buitenlanders over Nederlanders denken, maar wel over hoe Nederlandse op een heel relevante manier bijdragen aan de technologische ontwikkeling over de hele wereld. Dit artikel gaat over innovatie en vooral de innovatie op het gebied van computerchips. In alle apparaten om ons heen zijn computerchips verwerkt, denk maar aan je laptop, je smartphone of je tablet. Maar hoe worden al die computerchips eigenlijk gemaakt?

Hoe worden computerchips eigenlijk gemaakt?

Computerchips maken is niet eenvoudig. De eerste computer die in Nederland kwam moest met een vliegtuig worden ingevlogen. Inmiddels is de telefoon die we op zak hebben oneindig veel sneller dan die computer van IBM. Dat betekent dat de chips die in onze computers zitten ook kleiner moeten worden.

Computerchips worden gemaakt door chipmachines. Om computers kleiner en sneller te maken is het dus nodig dat je machines hebt die heel precies kunnen werken en hele kleine chips kunnen maken. Dat is precies waar een Nederlands ontzettend goed in is. Het Nederlandse bedrijf ASML is namelijk heel goed in het maken van chipmachines. Met de chipmachines van ASML worden chipmachines gemaakt die ervoor zorgen dat wij allemaal van steeds snellere en energiezuinigere apparaten gebruik kunnen maken.

Hoe wordt een chip eigenlijk gemaakt?

De meest computerchips worden gemaakt van silicium. Hoe worden chips gemaakt?Computerchips maken is een heel precies werk, het is niet iets wat je zomaar even doen. Sicillium wordt op een grootte van ongeveer 3 cm in kleine stukken gesneden. Dat is nog wel te overzien. Maar al snel is de chip niet groter dan 10 nanometer. 10 nanometer is ongeveer 50 atomen. Vervolgens wordt de transistor met kleine lasers en UV-licht behandeld. Uiteindelijk worden al deze kleine transistors bij elkaar gevoegd tot 1 chip.

ASML houdt de Wet van Moore levend

In 1970 voorspelde 1 van de oprichters van Intel dat het aantal transistors op een chip iedere twee jaar zou verdubbelen. Rond 2011 werd het moeilijk om deze trend vol te houden. Het leek erop dat de Wet van Moore zou sneuvelen. ASML heeft echter een chipmachine weten te ontwikkelen die met Extreem Ultraviolet Licht werkt. Met deze chipmachine is het mogelijk om de Wet van Moore nog zeker 8 jaar waar te laten zijn.

 

 



Comments are closed.

Back to Top ↑