Tech Hoe scherp is 4k?

Published on augustus 11th, 2015

0

SD, HDV, HD en nu 4k? Wat is het allemaal?

Beelden worden steeds scherper. Als je terukijkt van het begin dat we de eerste digitale camera’s hadden, zag je dat de eerste maar een megapixel of 0,3 hadden. Inmiddels zijn dit er al veel meer en heeft de gemiddelde smartphone al meer megapixels.

Toen bewegend beeld werd “uitgevonden”, had het ook nog niet de resolutie die het nu heeft. De standaardisering van de formaten van deze beelden is begonnen met SD, of sdtv. SD staat voor standard defenition. Inmiddels zijn daar al een aantal opvolgers op gekomen. HDV, Full-HD en inmiddels maakt de technologie ons klaar voor de volgende standaard: 4k. 4k is zo scherp dat het bijna net zo scherp is als het menselijk ook. De pixels zijn daardoor niet meer te zien. Dat had Thomas Edison zich niet kunnen voorstellen toen hij de videocamera uitvond.

SD: wat is dat?

Is staat voor Standard Defenition en het is een van de eerste standaarden die we hebben. In Europa heeft SD een andere resolutie dan in de Verenigde Staten. De resolutie die SD in Europa heeft is 720×576 pixels. Dit komt omdat wij van het PAL-systeem gebruik maken. De Amerikanen hebben het NTFS-systeem wat een gangbare resolutie had van 640 x 480 pixels.

Van SD naar HD:

Deze techniek is opgeklommen tot HD. De meeste beeldschermen en zeker TVs die we nu kopen zijn Full-HD televies. Dat betekent dat ze een resolutie kunnen hebben van 1920 x 1080. HD heeft echter ook nog een tussenvorm namelijk HDV, deze vorm wordt ook wel HD genoemd en zijn tegenhanger is dan Full-HD. HDV heeft een resolutie van 1280 x 720 pixels. Deze resolutie wordt dan ook wel 720p genoemd, terwijl Full-HD dan 1080p wordt genoemd. De meeste shows worden op live televisie op 720p uitgezonden. Als je live televisie kijkt zal je de maximale resolutie vaak niet eens gebruiken.

Van Full-HD naar 4k of UHD

Wie weleens bij een elektronicawinkel komt die kan het al gezien hebben. Steeds meer beeldschermen 4k de nieuwe standaardkrijgen een hogere resolutie. In de komende jaren zal niet meer HD de standaard blijven, maar zal dit 4k worden. 4k is een nieuwe standaard die 4k zo scherp is als HD en daarmee de scherpte van het menselijk oog begint te evenaren. 4k heeft een resolutie van 3840 x 2160. De resolutie begint in steeds meer nieuwe tv’s de standaard te worden en ook in smartphones en tablets worden hogere resoluties gebruikt dan Full-HD. De macbooks van Apple zijn voor een groot gedeelte allemaal Retina-laptops, die veel scherper zijn dan de Full-HD beeldschermen die de standaard waren.

 Comments are closed.

Back to Top ↑