Tech Wat is het nut van gebogen tv 's?

Published on augustus 12th, 2015

0

Wat moet je met een gebogen scherm?

Gisteren was er op Zo Zit Het Met een post te vinden over zogenaamde 4k schermen. 4k schermen zijn schermen met een hogere resolutie, de resolutie is bijna net zo hoog als het menselijk oog kan waarnemen. Min of meer parallel met de opkomst van 4k schermen loopt de opkomst van gebogen schermen, of beter gezegd ‘curved’ schermen. De grote televisiefabrikanten bieden al een aantal van deze curved tv-schermen aan en ook voor computers worden meer curved monitors aangeboden. Ook in smartphones zie je steeds meer gebogen schermen, denk bijvoorbeeld aan de Samsung Galaxy S6, al is dat scherm min of meer in de omgekeerde richting gebogen.

Het staat op zich wel mooi zo’n curved scherm, maar wat merk je er in de praktijk voor nut? Met andere woorden, heeft een gebogen scherm nou ook echt voordelen ten opzichte van een plat scherm? Die voordelen zijn er zeker en je krijgt de belangrijkste voordelen hier op een rijtje:

Gebogen schermen zorgen voor een realistischere beweging.

Als je naar het oog kijkt dan zie je al snel dat de ogen niet plat zijn. Als onze ogen plat zouden zijn, zouden we veel minder van onze omgeving kunnen zien. Door schermen te buigen komen vormen realistischer over en wordt wart we op een gebogen scherm zien nog realistischer.

Gebogen schermen, wijder beeldGebogen schermen laten je een breder beeld zien

Als je op een gebogen scherm kijkt, dan lijkt het beeld wijder. Dat is natuurlijk optisch bedrog, want het beeld blijft in principe gewoon even wijd als dat het was, misschien nog iets minder zelfs omdat het scherm gebogen is. Onze hersenen laten zich echter makkelijk bedriegen. Aan de zijkant zie je een plaatje, aan jou is de vraag: zijn het gebogen strepen die op het plaatje te zien zijn, of zijn het rechte lijnen. Als je eerste reactie is dat het rondingen zijn, dan zal je waarschijnlijk ook een breder beeld zien op een gebogen tv. Je bent dan namelijk gefopt door je hersenen, de lijnen zijn namelijk kaarsrecht.

Curved schermen geven je meer aandacht voor wat er in de hoek gebeurt

Zoals al eerder gezegd, het oog is rond en daardoor kunnen we meer zien dan wanneer ons oog plat zou zijn. Het is echter wel zo dat we niet  alles wat we zien evenveel attentie geven. Er is niet voor niets een uitdrukking die zegt: ik zag vanuit mijn ooghoeken… Gebogen schermen zorgen er door hun vorm voor dat de hoeken dichterbij komen. Zo zie je ook de hoeken van het beeld scherpen. Zeker bij grote beeldschermen is dit wel een voordeel

 Comments are closed.

Back to Top ↑