besparen Schermafbeelding 2016-04-14 om 09.25.13

Published on april 14th, 2016

0

Check: heb jij een goed passende zorgverzekering?

 

Het is een saai onderwerp en er zijn weinig mensen die zich er echt graag in verdiepen; de zorgverzekering. Toch is het ontzettend belangrijk dat je een zorgverzekering hebt die de zorg vergoed die je nodig hebt. Helaas is het niet genoeg om maar één keer in je leven de keuze te maken, je zult jaarlijks opnieuw stil moeten staan bij de keuze. Loop deze checklist door en je weet of je bij de juiste verzekeraar zit.

 

  1. Waarom en wanneer kiezen we voor een zorgverzekering? Iedere inwoner van Nederland is verplicht een basiszorgverzekering te hebben. Eenmaal per jaar, van eind november tot eind januari mag iedereen in Nederland een overstap maken naar een andere verzekeraar. Mensen maken een overstap omdat ze hun premie willen verlagen, hun dekking willen verhogen of omdat ze een liever een ander zorgpakket willen, wat het komende jaar beter bij ze zal passen.

 

  1. Wat wordt gedekt door de basiszorgverzekering? De basisverzekering vergoed de meest algemene zorg die we allemaal weleens nodig hebben, zoals zorg van de huisarts, kraamzorg, tandzorg voor kinderen tot 18 jaar etc. Helaas valt tandzorg hier niet onder voor mensen ouder dan 18. Het is daarom nodig ieder jaar opnieuw stil te staan bij wat je gedaan wilt hebben aan je gebit. Verwacht je komend jaar alleen naar de tandarts te gaan voor controle? Of zijn er grote ingrepen nodig? Dan is het afsluiten van een aanvullende tandartsverzekering slim. Lees hier meer over de dekking van de zorgverzekering 2017.

 

  1. De aanvullende verzekering is er voor de zorg die niet vergoed wordt door de basispakket, maar die je volgend jaar wel nodig verwacht te hebben. Ben je van plan om aankomend jaar gebruik te maken van alternatieve geneeswijzen en zijn de jaarlijkse kosten hiervan hoger dan de premie voor een jaar? Sluit dan een aanvullende verzekering af voor alternatieve geneeswijzen.

 

  1. Gecontracteerd of niet? De basiszorgverzekering kan in verschillende vormen worden afgesloten. De twee meest voorkomende vormen zijn de natura- en de restitutiepolis:
  • naturapolis: de kosten zijn verzekerd wanneer je zorg afneemt bij een zorgverlener die een contract heeft afgesloten bij jouw verzekeraar. Je zorgverzekeraar ontvangt in dit geval de rekening direct van de zorgverlener.
  • restitutiepolis: met deze polis kun je bij alle zorgverleners terecht, ongeacht of deze een contract heeft met je verzekeraar. De bedoeling is wel dat jij eerst zelf de rekening betaalt en je deze daarna doorstuurt naar de verzekeringsmaatschappij.

 

  1.  Nu je een beter beeld hebt van hoe de zorgverzekering in elkaar zit, kan je beginnen met vergelijken. Als het mogelijk is, wil je natuurlijk de beste dekking bij de goedkoopste zorgverzekering. Je vindt een goedkope zorgverzekering door bij een online zorgvergelijker te vergelijken. Vul je je wensen in wat betreft type zorgpolis en aanvullende zorgverzekering, en je krijgt te zien welke zorgverzekering de goedkoopste premie rekent voor de beste dekking.Comments are closed.

Back to Top ↑