besparen Schermafbeelding 2016-01-04 om 10.51.21

Published on januari 4th, 2016

0

Hoe spaar je ongemerkt voor een vakantie

 

Een kwart van de Nederlanders kan niet op vakantie, simpelweg omdat ze daar geen geld voor hebben. Het vakantiegeld wordt gebruikt om schulden af te lossen of een grote aankoop te financieren. Behoor jij ook tot de groep die al jaren niet op vakantie is geweest, maar wel graag eens een weekje naar een zonnig oord wil afreizen? Met de volgende tips van bespaardeals.nl moet het je zeker lukken om binnen enkele jaren een mooi bedrag op je spaarrekening te hebben.

 

  • Maak een duidelijk spaarplan
  • Reken uit hoeveel je per maand kan missen
  • Spaar kleine bedragen
  • Open een aparte vakantierekening

 

Maak een spaarplan – hoeveel wil je sparen en hoelang wil je daarover doen?

 

Het allerbelangrijkste bij sparen is het stellen van een spaardoel. Hoeveel wil je sparen en hoelang wil je daarover doen? Hoe korter je spaartijd hoe groter de maandelijkse financiële offers maar je hebt wel eerder je doel bereikt. Maak hetgeen waar je voor spaart zo zichtbaar mogelijk zodat je weet waar je de offers voor brengt. Hang een foto van je vakantiebestemming naast je computer met de datum erbij wanneer je daar naar toe wilt.

 

Hoeveel kan je per maand missen?

 

Het is beter om niet van het eindbedrag uit te gaan maar uit te rekenen hoeveel je per maand kan missen. Zorg ervoor dat dit een reëel en haalbaar bedrag is. Het is beter om een paar maanden langer te sparen dan elke maand geld tekort te komen. Als je hebt vastgesteld hoeveel je per maand kan overboeken naar je vakantierekening en je weet hoeveel je nodig hebt voor je vakantie, kan je gemakkelijk de looptijd van je spaarplan berekenen. Stort je elke maand € 40 op je spaarrekening dan heb je na twee jaar het mooie bedrag van € 1000 bij elkaar gespaard. Spaar je € 30 per maand – dit is minder dan één euro per dag – dan bereik je dit eindbedrag in drie jaar. Een euro per dag sparen is voor veel mensen te doen. Laat die reep chocola van een euro bij het benzinestation liggen en je hebt weer een stukje van je reis verdiend.

 

Vele kleintjes maken één grote

 

Elke keer kleine bedragen sparen werkt vaak het beste. Eén keer in de maand een groot bedrag opzij zetten zodra je je salaris hebt gekregen leidt vaak tot overmoedig spaargedrag. Je lopende rekening is lekker gevuld en de verleiding om een groot bedrag over te boeken naar je reisrekening is groot. Echter het gevaar is dat je halverwege de maand rood kan komen te staan. Deze teleurstelling kan de gedachte aanwakkeren dat het je toch nooit lukt en de kans is groot dat je op zo’n moment de handdoek in de ring gooit. Elke paar dagen automatisch een klein bedrag naar je spaarrekening overmaken is een mooie psychologische truc om ongemerkt te sparen. Het is net zoiets als het sparen van al je kleingeld – iets wat door veel mensen wordt gedaan – of het sparen door middel van koopzegels. Reken uit wat je per maand kan overboeken naar je spaarrekening. Deel dat bedrag door bijvoorbeeld 10 of 15 en maak dat kleine bedrag automatisch om de twee à drie dagen over naar je vakantierekening. Sta je in de supermarkt met een tijdschrift in je hand van € 3,95 dan weet je dat het beter is om deze niet te kopen omdat dit een deel van je vakantie is. Heb je eenmalig € 50 overgemaakt naar je vakantierekening dan link je die € 3,95 niet zo snel naar je vakantie en ben je eerder geneigd om het tijdschrift toch te kopen.

 

Open een speciale vakantierekening

 

Open een speciale vakantierekening om het sparen zo overzichtelijk mogelijk te maken. Stort je je maandelijkse vakantiebijdrage op je gewone spaarrekening dan is het na een jaar niet meer duidelijk welk bedrag er voor je vakantie is bedoeld.

Mocht je jezelf niet vertrouwen, met andere woorden ben je bang dat je toch geld van je vakantierekening gaat gebruiken voor andere dingen, open dan een rekening zonder internetbankieren. Bij sommige banken is dit nog steeds mogelijk. De drempel om met een overschrijvingspapiertje naar de bank te gaan is waarschijnlijk te hoog en je zal afzien van de aankoop. Zo blijft je vakantierekening gevuld.

 

Met deze tips moet het je zeker lukken om te sparen voor een welverdiende vakantie of iets anders, want deze manier van sparen is uiteraard voor elk spaardoel geschikt.

 Comments are closed.

Back to Top ↑