besparen Geld lenen

Published on augustus 7th, 2015

0

Waar let je op bij het afsluiten van een lening?

Geld lenen kost geld, dat weten we allemaal wel. Af en toe is geld lenen soms gewoon nodig en dan moet je geld betalen. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je teveel geld gaat betalen. Door goed op te letten kan je veel geld op je lening besparen. Hoe minder rente je betaalt, hoe goedkoper je lening wordt. Soms is het echter ook mogelijk om je lening over te sluiten naar een andere kredietverlener. Dat kan je serieus geld helpen besparen zonder dat je ook maar iets aan kwaliteit hoeft in te leveren en wie zou dat nou niet willen?

Geld lenen: looptijd, rente en inflatie

Stel dat je de rollen eens omdraait en je bent niet iemand die geld wilt lenen, maar dat je degene bent die geld uit gaat lenen. Wat gebeurt er dan. In de eerste plaats ben je geld kwijt waar je anders spaarrente over ontvangen zou hebben. Dus daar wil je eerst een vergoeding voor. De hoogte van de rente wordt dus voor een gedeelte bepaald door de hoogte van de spaarrente. Maar er is meer dat van invloed is op de hoogte van de rente. Als je geld op de bank zet dan ben je er redelijk zeker van dat je dat geld terugkrijgt.

Goedkoper geld lenenAls je geld uit gaat lenen aan iemand dan weet je helemaal nog niet zeker of iemand zijn lening wel terug gaat betalen. Je loopt als geldverstrekker dus een bepaald risico. Ook daar zal je een vergoeding voor willen in de vorm van rente. De hoogte van de rente wordt voor een gedeelte dus bepaald door je eigen kredietwaardigheid. Hoe langer de looptijd is hoe meer risico een kredietverstrekker heeft. Je kunt immers nu een baan hebben met een contract voor bijvoorbeeld een jaar, maar hoe weer de kredietverstrekker zeker dat je na dat jaar nog steeds een baan hebt en aan je verplichtingen kunt voldoen. De regel is dan ook: hoe langer de looptijd, hoe hoger de rente.

Belangrijk is ook om naar de hoogte van de inflatie te kijken. Deels is dit wel verwerkt in de gederfde renteopslag, maar toch kan het goed zijn om hier rekening mee te houden. Geld wordt in principe ieder jaar minder waard. Als je nu €10.000 leent is die €10.000 over 10 jaar nog maar iets van €7500 waard (gefingeerde cijfers). Daar zal een kredietverstrekker ook rekening mee houden.

Oversluiten helpt je om geld te besparen!

Sommige mensen hebben een lening met een veel te hoge rente. Bijvoorbeeld bij een postorderbedrijf. Deze lening kan vaak over worden gesloten bijvoorbeeld naar een bank. Door je lening over te sluiten geeft een andere kredietverstrekker je een nieuwe lening tegen een lagere voorwaarde. Met deze lening kan je dan je huidige lening met een te hoge rente aflossen.

De voorwaarde is natuurlijk wel dat je boetevrij (eerder) mag aflossen. Bij hypotheken kan het oversluiten van de hypotheek bijvoorbeeld veel geld opleveren, maar is dit niet altijd toegestaan.

 

 Comments are closed.

Back to Top ↑