Gezondheid tape-403586_1920

Published on mei 20th, 2017

0

Snel afvallen met het koolhydraatarm dieet.

Het koolhydraatarme dieet is razend populair op dit moment, dat komt omdat dit dieet je veel vrijheid geeft en er ontzettend veel heerlijke en tegelijkertijd gezonde recepten te vinden zijn. Dit dieet kun je voor langere tijd volgen omdat niet alle koolhydraten verboden zijn binnen dit dieet. Het draait namelijk om de soort koolhydraten die je eet. Koolhydraten is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende soorten suikers en zetmeel. Hoewel ze ieder op een andere manier door je lichaam worden afgebroken en verwerkt, worden ze uiteindelijk wel allemaal omgezet tot glucose. Glucose is bruikbare energie voor je lichaam, iedere dag heeft je lichaam energie nodig voor allerlei lichamelijke processen. Net zoals een auto brandstof nodig heeft om te rijden, heeft ons lichaam ook brandstof nodig om te kunnen leven. Toch zitten er wel verschillen in de soorten koolhydraten en daar draait het koolhydraatarm dieet om. Dat je leert gezondere keuzes te maken, zodat je lekker kunt blijven eten en tegelijkertijd gewicht verliest.

 

Snelle en eenvoudige koolhydraten

Er zijn verschillende soorten koolhydraten, hoewel ze uiteindelijk allemaal worden omgezet tot glucose, worden ze wel ieder op een andere manier door het lichaam afgebroken. De eerste groep koolhydraten, zijn de snelle oftewel eenvoudige koolhydraten. Deze snelle koolhydraten vind je in ongezonde producten als snoep, koek, gebak, frisdrank, fruitsappen uit pak, cruesli, ontbijkoek, kant-en-klaar maaltijden, afhaalmaaltijden, junkfood maar ook in witbrood, witte rijst, pasta en ga zo maar door. Deze koolhydraten kunnen door ons lichaam makkelijk worden afgebroken en omgezet worden tot glucose. Omdat dit zo snel gebeurt, komt alle energie (glucose) in een keer vrij, hierdoor stijgt je bloedsuikerspiegel. Je bloedsuikerspiegel is de hoeveelheid glucose dat op een bepaald moment aanwezig is in je bloed. Vaak kan niet alle energie op dat moment worden gebruikt, daarom kan er ook tijdelijk energie worden opgeslagen in de lever. Wanneer je bloedsuikerspiegel te hoog is, wordt het hormoon insuline aangemaakt in de alvleesklier. Insuline zorgt ervoor dat lichaamscellen de glucose sneller kunnen opnemen, maar die cellen raken op den duur ook verzadigd (=vol). Daarom kan ons lichaam bij een overschot aan energie, energie ook opslaan als vet, zodat het niet verloren gaat. Vet is eigenlijk een energiereserve, dat kan worden gebruikt als er een keer te weinig energie aanwezig is in het lichaam. Het probleem is alleen dat als je steeds meer energie binnenkrijgt dan dat je verbruikt, je de vetreserves niet aanspreekt en deze vetreserves steeds groter worden , oftwel je komt aan in gewicht.

 

Trage en complexe koolhydraten

Naast de snelle koolhydraten is er ook nog een andere groep koolhydraten, namelijk de trage oftewel complexe koolhydraten. Deze koolhydraten zijn een stuk moeilijker om af te breken en om te zetten in glucose voor ons lichaam. Het gaat ook een stuk trager dan bij de snelle koolhydraten, vandaar ook de namen. Doordat de trage koolhydraten een stuk meer tijd kosten om af te breken en om te zetten in glucose, komt er steeds een klein stukje energie (glucose) vrij. Hierdoor word je lichaam geleidelijk van energie voorzien en komt er geleidelijk steeds een stukje meer energie vrij. Hiermee voorkom je dus dat je energie wordt opgeslagen als vet, omdat het zo geleidelijk in je bloed terecht komt. Probeer het te zien in legoblokjes. 2 of 3 legoblokjes kan je makkelijk en snel uit elkaar halen, dit geldt voor de snelle koolhydraten, maar om een heel legobouwsel uit elkaar te halen, kost het je meer tijd, dit geldt dus voor de trage koolhydraten. Wanneer je de snelle koolhydraten vermijd en deze vervangt door de trage koolhydraten, kan je zeer snel afvallen en vet verliezen. Doordat er vaak meer eiwitten in de recepten zit, ga je spierverlies tegen. Trage koolhydraten vind je onder andere in producten als alle volkoren producten, roggebrood, havermout, quinoa, boekweit, peulvruchten, noten en groente.



Comments are closed.

Back to Top ↑