Huis & tuin Dakkapel Utrecht

Published on oktober 5th, 2015

0

Een dakkapel plaatsen in Utrecht

Sinds kort ben u de trotste eigenaar van een authentieke eengezinswoning in het mooie en sfeervolle Utrecht. De woning voldoet aan al uw wensen, maar toch zou een grote dakkapel niet weerstaan, want u heeft stiekem nog een kinderwens. Vandaar dat u besluit informatie in te winnen over dakkapellen. U wilt eerst weten of een dakkapel überhaupt geplaatst mag worden, omdat het gaat om een monumentaal pand. Daarna komt de vraag met betrekking tot wel of geen vergunning aan bod en als laatste komen pas de kosten ter sprake.

Dakkapellen en monumentale panden, een goede combinatie?

Na niet al te lang zoeken komt u op de website van de gemeente Utrecht terecht, daarop staat van alles over dakkapellen, maar het verhaal dat wordt verteld is langdradig en verwarrend. Daarom besluit u een e-mail te schrijven naar de mensen achter http://www.dakkapel-prijzen-vergelijken.nl/informatie/dakkapel-utrecht/, en vraagt ze kort samen te vatten wat de gemeente nu eigenlijk zegt op haar website en wat dat te betekenen heeft voor uw situatie. De specialisten reageren binnen enkele uren en komen met de onderstaande antwoorden.

 

Vraag: Mag ik een dakkapel plaatsen op een monumentaal pand?

 

Antwoord: Ja, u kunt een dakkapel plaatsen op een monumentaal pand of beschermd dorps- of stadsgezicht, mits strikt de regels worden gevolgd die door de gemeente zijn gesteld. Doorgaans komt het erop neer dat de dakkapel precies dezelfde uitstraling moet hebben als het monumentale pand. In de meeste gevallen betekent dat een kleine houten dakkapel met een hoop tierelantijnen.

 

Vraag: Heb ik een vergunning nodig om een dakkapel te mogen plaatsen?

 

Antwoord: Ja, voor een dakkapel op een monumentaal pand of beschermd dorps- of stadsgezicht is altijd een vergunning nodig. De regels met betrekking tot deze vergunningsplichtige dakkapellen verschillen per gemeente. Zo kan het voorkomen dat in Amsterdam de dakkapel 2 meter breed gemaakt mag worden, waar in Utrecht slechts 1,5 meter wordt toegestaan. Toch bestaan er wel landelijke regels, deze hebben we voor het gemak onder deze alinea geplaatst.

Regels vergunningsvrije dakkapel

Mensen die een dakkapel op de achtergevel willen plaatsen hebben geen zogenaamde omgevingsvergunning nodig, dat geldt ook voor degenen die een dakkapel willen op de zijgevel, op voorwaarde dat de zijgevel niet grenst aan de openbare weg of een openbare groenvoorziening. Daarnaast moet de dakkapel voldoen aan minimaal de onderstaande regels.

  • Niet hoger dan 1,75 meter.
  • De verticale afstand van de dakgoot tot de aan onderkant van de dakkapel moet 0,5 tot 1 meter bedragen.
  • De verticale afstand van de nokvorst tot aan de het dak van de dakkapel moet meer dan 0,5 meter bedragen.
  • Neem 0,5 meter in acht ten opzichte van de buren en 1 meter ten opzichte van het eind van het dakvlak.
  • Geen ondoorzichtige zijwanden, en wel een platdak.

Iedereen die een dakkapel wenst op de voorgevel heeft een vergunning nodig en helaas bent u dan overgeleverd aan de grillen van een gemeenteambtenaar.

Meer informatie

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u ons mailen of u speurt nog even verder op http://www.dakkapel-prijzen-vergelijken.nl.



Comments are closed.

Back to Top ↑