Huis & tuin Douche waterbesparend

Published on augustus 14th, 2015

0

Water besparen met de waterbesparende douchekop!

 

Douchen doen we allemaal, we vinden het fijn om onszelf te reinigen, of we vinden het gewoon lekker. Vrijwel ieder huishouden heeft een douche, maar niet ieder huishouden heeft een douche met een waterbesparende douchekop. Een waterbesparende douchekop kan echter wel een goede investering zijn in je huis. Daar zijn twee redenen voor. In de eerste plaats bespaar je er zoet water mee en dat is goed voor het milieu. In de tweede plaats kost douchen nogal veel water, en water komt niet gratis uit de kraan, en warm water zeker niet. Het is dus ook nog eens mogelijk om geld te besparen met een waterbesparende douchekop. (Geld besparen is natuurlijk ook op andere manieren mogelijk, zie deze post over geld besparen)

Wat is het verschil met een gewone douchekop?

Wie een watersparende douchekop gebruikt heeft minder water nodig, maar levert bijna niets aan comfort in. Dit komt omdat een watersparende douchekop slimmer met water omgaat dan een normale douchekop. Zo laat de douchekop minder water door, en voegt daarvan in de plaats lucht toe. Door lucht toe te voegen houdt je het gevoel dat je een echte douche neemt, maar heb je veel minder water nodig.

Waarom zou ik een watersparende douchekop nemen?

Daar zijn grofweg twee redenen voor te geven. Het is in Nederland waterland moeilijk voor te stellen, maarWaterbesparende Douche zoetwater is schaars. In de komende eeuw zal zoet water ng belangrijker worden. Het is daarom belangrijk om zorgvuldig met water om te gaan. Omdat een watersparende douchekop ervoor zorgt dat je minder water nodig hebt, is deze beter voor het milieu.

Een ander, maar niet minder belangrijk punt is dat de waterbesparende douchekop je helpt om geld te besparen. Je moet niet alleen voor de kubieke meters water betalen, maar ook nog voor de kosten om dit water te verwarmen. Hoe minder water je hoeft te verwarmen, hoe lager je energierekening wordt. Daar komt nog eens bij dat water verwarmen natuurlijk ook weer energie kost en we weten inmiddels allemaal dat fossiele energie ook een opraakt. Door een waterbesparende douchekop te gebruiken help je het milieu dus dubbel en zorg je dat je zelf minder geld kwijt bent aan je energierekening.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een waterbesparende douchekop?

Grofweg zijn er twee zaken waar je op moet letten als je een waterbesparende douchekop koopt. In de eerste plaats moet je kijken naar de leeftijd van je Cv-installatie. Vooral de oudere installaties hanteren een hogere tapdrempel. De tapdrempel is de minimale hoeveelheid water die per minuut moet worden doorgevoerd om aan te slaan. Omdat deze douchekop minder water per minuut nodig heeft, kan het zijn dat de tapdrempel niet gehaald wordt.

Verder kan je rekening houden met de doorstroomklasse. De doorstroomklasse zegt iets over hoeveel water er per minuut wordt doorgegeven. Alleen de klasse Z (Zeer zuinig)  en Klasse A zijn eigenlijk een waterbesparende douchekoppen. Daarna komt klasse S (Standaard) deze klasse is neutraal. De klassen B, C en D zijn water verspillende douchekoppen.

 Comments are closed.

Back to Top ↑