Shops Schermafbeelding 2016-01-18 om 12.37.05

Published on januari 18th, 2016

0

Wijnen bewaren

Veel mensen weten niet, hoelang een heerlijke wijn bewaard kan worden, zodra deze geopend is. Vaak wordt er gedacht dat dit wel een aantal dagen of zelfs weken mogelijk is. Een fles wijn wordt geopend en daarna in de kast of in de koelkast bewaard. Zodra men de volgende keer een glaasje wijn pakt, blijkt deze dan toch niet zo goed meer te smaken. Hoelang kan een geopende fles wijn, nu eigenlijk bewaard worden. En hoe moet een fles wijn überhaupt  bewaard worden.

Een ongeopende fles wijn bewaren

Zodra een fles wijn is gekocht, wordt deze vaak niet meteen genuttigd. Vaak worden de gekochte wijnen, nog een aantal dagen bewaard. Natuurlijk is het dan fijn om te weten, hoe een fles wijn het beste kan worden bewaard.

Rode en witte wijnen kunnen het beste op kamertemperatuur worden bewaard. Dan blijft de wijn makkelijk een maand goed. Wilt u de wijn nog langer bewaren dan moeten er met een aantal punten rekening worden gehouden. Zo moet de wijn dan altijd liggend worden bewaard en ook de temperatuur moet constant zijn. De geadviseerde temperatuur ligt zo rond de 10°C a 15°C. Doordat de wijn liggend wordt bewaard, kan de kurk niet uitdrogen. Daarom is het ook erg belangrijk dat de ruimte waarin de wijn wordt bewaard niet te droog is. De luchtvochtigheid moet dan ook zo rond de 60% a 70% zijn. Tegenwoordig zijn er speciale wijnkasten te verkrijgen, die aan al deze voorwaarden voldoen. Ook kunnen de rode en witte wijnen natuurlijk in een wijnkelder worden bewaard.

Een geopende fles wijn bewaren

Zodra een fles wijn is geopend, kan deze maar een aantal dagen bewaard worden. Zodra de fles is geopend komt er zuurstof bij de wijn en dat zorgt er voor dat er oxidatie plaats gaat vinden. Hierdoor wordt de geur en smaak aangetast. Het advies is dan ook, om een geopende fles wijn nog drie dagen te bewaren. Na deze drie dagen is de wijn zoveel aan smaak en geur verloren, onder andere door de oxidatie, dat deze eigenlijk niet goed meer is. Per wijn kan het natuurlijk verschillen, of deze in de kast of juist in de koelkast bewaard moet worden. Tegenwoordig wordt het op bijna elk etiket vermeld, op welke temperatuur de wijn het beste kan worden bewaard. Ook zijn er speciale kurken te verkrijgen die de fles wijn vacumeren. Deze kurk, zorgt er samen met een speciaal pompje voor, dat alle lucht uit de fles wijn wordt getrokken.

Bron: https://www.wijnspecialist.nl/Comments are closed.

Back to Top ↑